Toivetunne; viha. Mahtava, mahtava vihan tunne. Miten löytää vihan tunne ja ehkä oppia tulemaan toimeen sen kanssa ja sallia sitä?
Minä olen Johanna Remes-Koponen, Tietoisuusakatemian perustaja. Olen yli 20 vuotta opettanut joogaa ja nykyisin toimin Tietoisuusohjaajana, opetan tunne- ja tietoisuustaitoja Tietoisuusakatemiassa. Nyt olisi tarkoituksena fyysisesti tutustua siihen, missä vihan tunne voisi tuntua ja miten sen kanssa voisi oppia tulemaan toimeen.
Minä rakastan vihan tunnetta. Vihan tunne on ollut minulle yksi ehkä pelottavimpia tunteita. Tunsin sen niin, että jos minä uskallan sallia vihan tunteen, niin maailma räjähtää. Tuntui, että kun vihastuu, niin se vie mukanaan ja ettei sitä voi sallia. Että se on vaan pakko tukahduttaa, on vaan pakko yrittää olla vihastumatta. Nyt myöhemmin, kun olen oppinut tulemaan vihan tunteen kanssa toimeen, niin olen tajunnut, että vihan tunne olisi oikeastaan suojellut minua. Se olisi itse asiassa ollut minulle tosi tärkeä ystävä. Se olisi asettanut terveitä rajoja. Se olisi kertonut, että minua ei saa kohdella tietyillä tavoilla. Mutta minä olin kiltti tyttö, joka ei uskaltanut olla vihainen, ja siksipä en uskaltanut asettaa myöskään rajoja. Ja siksi minä puhun vihan tunteesta, koska meidän kaikkien olisi hyvä oppia tulemaan toimeen vihan tunteen kanssa sen vuoksi, että tunteen tunteminen ei tarkoita sitä, että sitä tarvitsisi ilmaista millään tavalla ulospäin. Niin kauan, kun pelkäämme tunnetta, niin joko se tukahdutetaan tai puretaan ulospäin. Eli vihan tunteen purkaminen on sitä, että huudetaan ja rähjätään toiselle olevamme vihaisia. Jotkut menevät väkivaltaankin asti. Mutta todellisuudessa tunteen tarkoitus on olla vain viesti. Sen on tarkoitus ilmaista meille, että nyt on joku asia, mihin täytyy kiinnittää huomiota. Vihan tunteella on todellakin se viesti, että nyt on tultu rajojen yli.
Vihan tunne tavallisesti tuntuu selkäpuolella lapaluiden välissä. Siihen aikaan, kun minä pelkäsin vihan tunnetta, ja kun menin hierojalle, niin lapojeni välit olivat täynnä peukalonpään kokoisia nystyröitä. Jännitin silloin koko ajan, että en vain vihastuisi. Eli vihan tunne tuntuu lapojen välissä, käsien takaosissa ja erityisesti pikkurilleissä. Jos mietit asentoa, minkä ihminen tekee väkivaltaisesti vihan tunnetta purkaessaan, niin siinähän pistetään kädet nyrkkiin ja ojennetaan kättä. Laitetaan kädet lyöntiasentoon. Saatat myös vetää lapaluita yhteen ja jännittää yläselän aluetta, eli niiltä alueilta löytyy myöskin vihan tunnetta.
Vihan tunnetta saattaa hyvin usein peittää se, että emme uskalla aktivoida esimerkiksi lapoja. Eli minulla itselläni oli esimerkiksi asento sellainen, että minulla oli hartiat korvissa ja lapaluut ylhäällä ja levällään. Heti jo se tunne, kun lähdemme vetämään lapaluita yhteen ja alas, niin siitä tulee vähän jämy olo. Ja niin itseasiassa käy silloin, kun me vihastumme. Ja sen takia voi olla, että emme uskalla aktivoida vaikkapa lapaluita lähentäviä ja laskevia lihaksia, koska se triggeröi käsittelemättömiä vihan tunteita.
Harjoituksena suosittelen Tietoisuusharjoitusta. Suosittelen tarkkailemaan ja käymään tilanteita läpi, missä ehkä olisi pitänyt vihastua, mutta ei ole uskaltanut. Suosittelen käymään läpi, miltä se tuntuu kehossa. Tai miettimään miltä tuntuisi, jos vihastuisi kovasti. Mutta ennen kaikkea täytyy muistaa se, että tarkoituksena ei ole miettiä päänsä sisällä. Se tunne ei ole mielessä, se on kehossa. Ja toinen, mikä on todella hyvä harjoitus, on todellakin harjoitella lapatukea, eli harjoitella aktivoimaan lapaluita hieman yhteen ja alas. Mikä tahansa selkätreeni, missä yläselkää treenataan voimaharjoitteluna, toimii tosi hyvin. Ja toinen mitä kannattaa tehdä, on avata rintakehää ja olkapäitä. Meillä on hyvin usein suojatunteita, ja saatamme suojella itseämme vihan tunteelta esimerkiksi niin, että meillä on kehon etuosa jännittyneenä, jossa on vaikkapa loukkaantumisen ja pahan mielen tunteet. Voit esimerkiksi kohdata tilanteen, jossa rajojasi rikotaan, josta loukkaannut ja sinulle tulee surullinen mieli, niin tunnet sen etupuolella kehoa, mutta et tunne ollenkaan vihan tunnetta, joka voisi asettaa väärinkäytökselle rajat. Niillä etupuolen ”jännityksillä” suojellaan pelottavalta tunteelta. Hyvä harjoitus vihaan on myös, että aktivoi selän puolen lihaksia ja venyttää etupuolelta. Jos viha on läsnä koko ajan ja olet joka asiasta vihastunut ja raivostunut, niin selkäpuolta kannattaa venyttää ja rentouttaa, jotta ylikierroksilla oleva vihan tunne rauhoittuisi.
Me siis tavallisesti joko tukahdutamme tunteet tai ne menevät ylikierroksille. Mutta kumpikaan niistä ei ole tunteen tuntemista; salliminen on fyysisen tunteen tiedostamista. Silloin, kun pystymme lepäämään tunteessa niin, että se saa tuntua, sitä ei tarvitse purkaa, sitä ei tarvitse analysoida tai pohtia, vaan sen voi antaa vain tuntua, niin silloin se tulee sallituksi. Silloin alitajuntamme myös hoksaa, että ei tässä ollutkaan mitään hätää ja päästää sen tunteen pois. Ja sen jälkeen voimme toimia positiivisesta tilasta käsin. Meillä on ihan mielettömän hieno systeemi: kun joku tunne tulee täysin nähdyksi ja sallituksi, siitä seuraa positiivinen ajatus ja positiivinen tunne. Silloin on huomattavasti helpompaa lähteä selvittämään jotakin ristiriitaa tai tilanteita, jossa rajojasi on loukattu. On huomattavan paljon miellyttävämpää lähteä selvittämään asioita rauhan tilasta kuin vihasta tai vihan pelosta käsin. Ja siksi kannattaa tehdä tietoisuusharjoituksia.
Oikein hyvää tutustumista vihan tunteeseen, ja palataan taas!
50% Complete
Liittymällä Tietoisuusakatemia uutiskirjeen tilaajaksi saat sähköpostiisi viestin uusista postauksista sekä vinkkejä ja tarjouksia.
Lämpimästi tervetuloa!