Näin vapaudut tarpeettomasta ajattelusta

Uncategorized Mar 06, 2023
 

Miten ajatukset syntyvät

Yksi monia ihmisiä hämmentävä asia on, että missä järjestyksessä ajatukset ja tunteet tapahtuvat. Monet ajattelevat, että ajatukset tuottavat tunteita. Näin ajattelin itsekin kauan. Minulla oikeastaan meni vuosia oivaltaa, että järjestys onkin päinvastainen. Tietoisuuteen syventymistä nopeuttaa huomattavasti, kun asiaa ei lähde lähestymään niin sanotusti väärästä päästä. Sen vuoksi olen tykännyt opettaa tätä asiaa pitäessäni tietoisuusharjoituksia ihmisille.

Mitä varten ajatukset ovat ja mikä on meidän todellinen tilamme?

Olemme erittäin rakastuneita ajattelemiseen. Ennen kuin aloitin meditaation ja tietoisuusharjoitukset, kuvittelin olevani yhtä kuin ajatukseni ja tunteeni. Harjoittelun aloitettuani aloin kuitenkin huomaamaan, että mieleni luo ajatuksia, joita pystyn tarkkailemaan. Jossain vaiheessa oivalsin oikeasti, että minulla on tunteita. Olin aina kuvitellut, että tunteet olisivat mielessäni, vaikka todellisuudessa ne ovatkin kehossa.

Jos mietitään sanaa ”tunne”, niin sehän tarkoittaa tuntemista. Me konkreettisesti tunnemme tunteita kehossa. Tämä oli ratkaiseva oivallus siihen, että lakkasin pitämästä mieltäni ylivertaisena. 

Seuraava suuri oivallukseni oli, kun aloin tuntemaan chakrat kehossani. Monet voisivat sanoa, ettei chakroja ole olemassakaan. Itsekin ajattelin samalla tavalla ennen kuin aloin tuntemaan niitä oikeasti.  Tunnen chakrat liikkeenä fyysisesti kehossani. Kun aloin tarkkailemaan chakroja päivittäin, oivalsin, että chakrojen liike on yhtä kuin hermostomme, joka tuntuu selkärangassa ja sen ympärillä. 

Chakra itsessään on parasympaattisen ja sympaattisen hermoston keskustelua. Jos chakrassa on tukos, se liikkuu hitaammin tai jopa pysähtyy. Jos chakra on yliaktiivinen, tuntuu liike nopeampana. Hermostomme säätelee reaktioitamme. Se säätelee sitä, kuinka reagoimme ulkomaailmaan.

Miten järjestelmä toimii?

Chakroihin eli hermojärjestelmäämme on tallentunut koko elämäntarinamme. Chakrajärjestelmän tehtävä on pitää meidät turvassa. Se on meidän suojamekanismimme. Hermoston tehtävänä on reagoida ulkomaailman uhkiin, jotta pysymme turvassa.

Chakrajärjestelmä alkaa rakentua heti syntymämme jälkeen. Esimerkiksi taaperot elävät täydellisesti tässä hetkessä, koska heille ei ole vielä päässyt syntymään pelkoja. Tavallisesti meillä ei ole muistoja varhaisista lapsuusvuosistamme, koska mielessämme ei ole ollut silloin jatkuvaa ajatusmyllyä. Olemme eläneet hetkessä ja kokeneet aidosti läsnä olevaa hetkeä. Pikkuhiljaa chakrajärjestelmämme on alkanut kuitenkin täyttyä erilaisista varoituksista ja peloista. Olemme kasvaessamme alkaneet reagoimaan enemmän ja enemmän ulkomaailmaan. Ja tästä johtuen ajatuksemme ovat alkaneet muodostumaan hermostomme toiminnasta.

Mietitään esimerkiksi juurichakraa, joka sijaitsee lantion pohjassa. Juurichakra kertoo, kuinka turvallisena koemme maailman. Jos olemme vaikka oppineet varomaan mitä saa sanoa, miten käyttäytyä sekä pidättelemään käyttäytymistämme, niin meillä on niin sanotusti pelko persiissä. Eli jännitystä syvissä pakaralihaksissa ja lantion pohjassa. Tämä jännitys tuottaa ajatuksia. Ajatukset tulevat siinä vaiheessa, kun jokin asia ulkomaailmassa osuu aistijärjestelmäämme. Se voi olla jotain mitä näemme, kuulemme, maistamme, haistamme tai tunnemme. On hyvä tietää, että varoitukset eivät ole aina totta. Järjestelmä tekee isojakin olettamuksia ja yhdistelee asioita joskus väärin, jolloin alamme alitajuisesti pitämään vaarallisena ja pelottavana asioita, jotka eivät sitä välttämättä ole. 

Hermojärjestelmäämme osunut varoitus aiheuttaa meissä ensimmäisenä stressireaktion. Pakenemme, taistelemme tai jähmetymme. Tämä reaktio tuntuu chakrassa. Jos vaikkapa säikähdät jotakin, niin voit huomata, että jalkasi menevät veteläksi. Silloin säikähdys on melko varmasti vaikuttanut juurichakraan. Reaktio tapahtuu silmän räpäyksessä, normaalisti emme edes tajua reaktiota. Emme usein tiedosta sitä, että tunnemme jotakin. Tämä johtuu siitä, että kehoyhteytemme on todella heikko, jos sitä ei ole tietoisesti harjoitettu. Ainakaan itselläni ei ollut juuri minkäänlaista yhteyttä kehoni tuntemuksiin ennen kuin aloin joogaamaan. Minun piti oikeastaan joogata vuosikausia, että aloin oikeasti tuntemaan kehoni. 

Väittäisin, ettei yhteiskuntamme mahdollista todellista kehotietoisuutta. Tämän seurauksena emme tunne tunteita kehossamme. Emme edes ymmärrä, että ne tuntuvat kehossa. Kuvittelemme, että tunteet ovat ajatuksia mielessämme. Hermosto kuitenkin reagoi. Hermosto lukee valtavan määrän tietoa ulkomaailmasta kaiken aikaa. Chakrat pyörivät koko ajan. Niissä tuntuu liikettä sen mukaan, mitä koemme ulkomaailmasta. Vaikket edes tuntisi chakrojasi, niin voit silti saada fyysisiä tuntemuksia. Maha möyrähtää, kun tulee pelottava tilanne. Tai huoli painaa rintakehää, hartiat kivistää ja kurkkua kuristaa. Nämä kaikki ovat tunteita. Ja ne kumpuavat hermoston reagoinnista. 

Tavallisesti meillä on järjestelmässämme tuntemattomia tunteita sekä turhia varoituksia. Joten aina, kun tunnet kehosi tiedostaen tai tiedostamatta, on siellä tunteita. Näistä tunteista mieli luo ajatuksia, jotka kertovat sinulle miltä sinusta tuntuu. Viesti siis tavallaan lähtee alhaalta ja sen vastaanottimena ovat aivot, jotka muuntavat tuntemuksen ymmärrettäväksi informaatioksi. Mieli on siis kuin tulkki.

Ajattelu on seurausta hermoston tilasta

Sanon aina, että unohda mieli kokonaan. Älä yritä vaikuttaa siihen. Älä yritä muuttaa sitä. Ainoastaan tarkkaile ja siirrä sen jälkeen huomio kehoosi: mistä tunne kumpuaa, minkä takia sinulla on joku ajatus. Kun siirrymme tarkkailemaan kehoamme ja hermostoamme, niin juurisyy ajattelulle häviää. Silloin mieli on paljon helpommin hallittavissa. Mieli vie helposti mennessään. Jos alkaa murehtimaan ja pohtimaan menneisyyttä ja tulevaisuutta, voi niihin ajatuksiin hukkua päiväkausiksi. Ja tällainen murehtiminen on täysin turhaa, se ei auta mitään.

Yritän havainnollistaa tätä asiaa esimerkillä. On tapahtunut suuronnettomuus ja siitä tiedotetaan radiossa. Se, että pistät radion kiinni, ei muuta onnettomuutta. On sama asia, jos yrität hiljentää mieltäsi, päästä ajatuksistasi eroon ja vain ajatella positiivisesti – se ei muuta hermoston tilaa. Vasta kun keskityt kehoosi, tunnet mitä kehossasi tapahtuu ja mitä viestejä sieltä tulee, se muuttaa. Se rauhoittaa hermoston. Se poistaa myös mahdolliset turhat varoitukset.

Uskalla tuntea tunne

Oletko esimerkiksi ollut tilanteessa, jossa sinun tekisi mieli sanoa jotain, mutta et uskalla? Kurkussasi painaa ahdistava, kuristava ja kiristävä tunne. Ja vaikka kuinka miettisit ”Nyt olet vain reipas ja sanot”, niin et silti uskalla sanoa asiaa ääneen. Tai jos sanot, niin kadut sitä ja pyörittelet päiväkausia mielessäsi mitä ja miksi ihmeessä menit sanomaan. Sen sijaan, että lähtisit pyörittelemään ajatuksia, voisit keskittyä kurkkuun, tuntea tunteen siellä. Sieltä saattaa nousta esimerkiksi jokin muisto. Koulussa on vaikka naurettu, kun olet vastannut väärin johonkin kysymykseen. Tällöin alitajuntasi on päättänyt, että on vaarallista puhua. On hyvä ymmärtää, että meitä kuitenkin pelottaa aina tunteet, ei tapahtumat. Sen jälkeen, kun tunnet tunteen, kiristävä tunne kaulasta häviää, ja se ei enää ohjaa toimintaasi. Se ei enää ohjaa ajatteluasi. Kun kuristava tunne häviää, häviää pelko ja ajatus siitä, ettet uskalla ilmaista itseäsi.

Kun hermosto rauhoittuu, niin mieli rauhoittuu

Kaikilla joogaa tehneillä on varmasti kokemuksia siitä, että kun hermosto rauhoittuu, niin mieli rauhoittuu. Kun hermosto on tasapainossa ja chakran liike pysähtyy selkärankaan, niin energia nousee sieltä ylöspäin. Siinä vaiheessa, kun chakra ja hermosto ovat rauhoittuneet, olemme täydellisessä läsnäolon tilassa. Ei ole ajatuksia, on vain tämä hetki. Olet täysin läsnä. Täysin tietoinen. 

Mielen hiljeneminen ja tietoisuuden tila tulee kehosta. Se tulee siitä, että hermosto rauhoittuu. Tämän ymmärrettyäsi sinun on paljon helpompi rauhoittaa mielesi. Se on paljon helpompaa kuin jos pakottaisit apinamieltäsi väkisin hiljentymään.

Mielen rauhoittaminen tarvitsee kuitenkin harjoitusta. Joten älä lannistu, jos et onnistu hiljentämään mieltäsi helposti. Harjoittelu kuitenkin kannattaa, sillä mielen rauhoittaminen säästää sinut turhalta menneisyyden taakalta. Ja sinä pystyt siihen, mikäli niin vain haluat.

Close

50% Complete

Kaksi askelta vielä

Liittymällä Tietoisuusakatemia uutiskirjeen tilaajaksi saat sähköpostiisi viestin uusista postauksista sekä vinkkejä ja tarjouksia. 

Lämpimästi tervetuloa!