Tunnista ja vapaudu epävarmuuden tunteesta

 

Moikka pitkästä aikaa! Lupasin somessa, että tekisin tällaisen pienen sarjan tunteista ja siitä, miten tunteita voisi löytää. Minä olen Johanna Remes-Koponen. Olen joogaopettaja alkuperäiseltä ammatiltani ja Tietoisuusakatemian perustaja, jossa toimin tunne- ja tietoisuusohjaajana. Minun spesiaalini on tunteet ja tunteiden tunteminen. Tunteiden ymmärtäminen on muuttanut oman elämäni ihan totaalisesti. Olen aiemminkin jo puhunut siitä, mitä tunteet ovat ja miten tunteita tunnetaan, mutta ajattelin nyt puhua siitä, miten joitakin yksittäisiä tunteita voisi kehosta lähteä bongaamaan. Opetan ja ohjaan Tietoisuusohjausta, jossa etsitään ja tunnetaan tunteita kehossa, ja sitä kautta opitaan vapautumaan niistä tunteista. Tunteet eivät ole siis millään tavalla vaarallinen juttu, vaan ne ovat itseasiassa älyttömän hyvä juttu ja niillä on tarkoitus. Mutta tunteiden vastustaminen ja pelkääminen aiheuttaa niitä ongelmia.

Tänään ajattelin puhua epävarmuuden tunteesta. Tunteissahan on se ongelma, että emme edes välttämättä tajua, että meillä on joku tietty tunne, mutta se silti ohjaa toimintaamme. Eli jos mietitään epävarmuuden tunnetta, niin alitajuisena tiedostamattomana tunteena se voi aiheuttaa sen, että emme uskalla tulla näkyväksi omana itsenämme, emme uskalla tuoda meidän mielipiteitä esille ja emme uskalla ilmaista omia tunteitamme. Epävarmuuden tunne voi myös rajoittaa uralla etenemistä. Tai ei vaikkapa uskalla ihastukselle kertoa, että on ihastunut. On aika isot vaikutukset, jos meillä on epävarmuuden tunne, joka ohjaa toimintaamme. Ja se ei aina ole välttämättä edes tietoista. 

Voit miettiä, tunnetko oikeasti olevasi itsevarma ja uskallatko olla täysin oma itsesi. Epävarmuus kertoo siitä, että on jotakin puolia itsessään, joista ajattelee, että niitä ei ole hyväksytty aiemmin tai kokee, että niitä ei tällä hetkellä hyväksytä. Epävarmuuden tunteet, kuten kaikki muutkin tunteet, ovat kehossa. Minä suosittelen tekemään harjoitusta, jossa opettelet keskittymään kehoon. Se voi olla Tietoisuusharjoitus, mitä minä ohjaan, tai joku muu harjoitus, jonka avulla sinä tunnet oman kehosi. Voit lähteä etsimään epävarmuuden tunnetta rintakehän yläosasta, kaulan alueelta, ehkä jopa niskan alueelta. Toki tunteet voivat tuntua ihan missä tahansa. Mutta voit miettiä sitä niin, että ajattelet jonkun tilanteen, missä olet tuntenut olosi todella epävarmaksi tai missä tuntisit olosi epävarmaksi. Semmoinen tilanne, mikä varmasti triggeröisi epävarmuuden tunnetta. Anna mielen luoda siitä tilanteessa kuva ja keskity samalla kehoon. Miten kehosi reagoi siihen? Saatat tuntea, että tulee puristava tunne tai vähän kuin laatta kun päälle tai painon tunne rintakehälle. Tai saattaa tuntua, että hartiat jännittyy ja niska jännittyy. Saattaa tulla jännitystä kasvoihin. Toki muuallekin kehoon; jalat voivat vaikka jähmettyä. Meillä on sellaiset ikään kuin kollektiiviset tavat tuntea tunteita, mutta niihin liittyy monesti myös muita tunteita. Ja saatamme nimetä eri tavalla samaa tunnetta. Sen takia ei ole olemassa mitään yhtä absoluuttista totuutta, että nyt se tuntuu juuri tässä. Yleisesti kuitenkin voisi ajatella, että se löytyy kaulan, kurkun, niskan ja rintakehän yläosan alueelta, tai se voi liittyä jalkoihin liittyviin jännityksiin. Se voi olla myös, että pakaralihakset saattavat jännittyä; itsensä pidättely monesti löytyy syvistä pakaralihaksista. 

Tunnetta ei tarvitse nimetä. Nimeäminen ei ole millään tavalla olennaista. Eikä se, että ajattelet sitä tunnetta tai pyörittelet sitä mielessäsi. Riittää, että tutustut siihen fyysisesti. Ja annat sen olla ja tuntua; miltä tuntuu epävarmuuden tunne? Miltä se tuntuu kehossa? Ja kun antaa tunteen vaan vaikuttaa, tuntua ja olla juuri sellainen kuin se on, niin alitajuinen järjestelmä hoksaa, että hetkinen, minä vain koen nyt sitä epävarmuuden tunnetta fyysisenä tunteena, eikä minulle käy kuinkaan. Se tunne ei ole vaarallinen. Ja silloin, kun alitajunta hoksaa sen, niin se päästää siitä tunteesta irti. 

Emme pelkää elämässä tapahtumia, vaan pelkäämme miltä ne tuntuvat. Eli jos esimerkiksi epävarmuuden tunne on pelottava, niin me vältämme tilanteita, missä koemme epävarmuuden tunnetta. Alitajunta ohjaa meitä väistämään kaikkia mahdollisia tilanteita, missä epävarmuus voisi esiintyä. Mutta sen jälkeen, kun systeemimme hoksaa, että ei käynyt kuinkaan epävarmuuden tunteesta huolimatta, niin se lakkaa pelkäämästä sitä tunnetta. Ja sen jälkeen uskallamme oikeasti tehdä niitä asioita, mitkä ovat pelottaneet aikaisemmin tai mitkä ovat tuntuneet epävarmoilta. 

Oikein hyviä tutkailuja miltä epävarmuuden tunne voisi tuntua kehossa. Nähdään taas!

Close

50% Complete

Kaksi askelta vielä

Liittymällä Tietoisuusakatemia uutiskirjeen tilaajaksi saat sähköpostiisi viestin uusista postauksista sekä vinkkejä ja tarjouksia. 

Lämpimästi tervetuloa!