Tietoisuusakatemian palvelut on tarkoitettu itsetuntemuksen syventämiseen ja antamaan inspiraatiota. Harjoitukset eivät ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä hoitoa. Jos sinulla on sairauksia, kipuja tai oireita neuvottele hoitavan tahon kanssa ennen harjoitusten aloittamista.

Tarina nimeltä Minä

mieli tunnetaidot tunteet Dec 03, 2020
 

Kirjoittanut Heli Suutari

 

Tarina nimeltä Minä

Elämä kirjoittaa itse itsensä. Oikeastaan meidän täytyy vain antaa sen tapahtua. Miksi yksinkertaiset asiat ovat usein niin vaikeita? Vai teemmekö niistä vain vaikeita?

Uskomuksemme itsestämme ja muista sekä ”maailman järjestyksestä” vaikuttavat siihen, miten olemassaolomme koemme. Kuinka paljon pakkoa ja toisaalta valinnan vapautta uskomme olevan.

Uskomukset, joita pidämme totuuksina ja sitä kautta hyväksymme ne, ovat usein syntyneet jo lapsuudessamme. Usein ne ovat syntyneet kokemuksen, kenties yksittäisen tapahtuman kautta.

Olen kiinnittänyt huomiota menestyneiden henkilöiden haastatteluja lukiessa, että useat mainitsevat jonkin yksittäisen lauseen, kannustavan kommentin tai luotettavan henkilön, joka on vaikuttanut ratkaisevasti heidän uskoonsa yrittää tavoitella omaa unelmaa. Yksittäinen lause voi antaa sen tuen, jota tarvitsee hapuillessaan itsensä kanssa. 

Tuntuu, että useammin itseä määrittelevät kokemukset kertovat kuitenkin epäonnistumisesta ja siitä, mitä ei ainakaan osaa. Epäonnistuminen, mokaaminen, hukkaan mennyt yritys ja siitä seuranneet kommentit tai koettu häpeä, voi leimata jonkin toiminnon itselle mahdottomaksi. 

Kymmenen, kaksikymmentä tai kolmekymmentä vuotta sitten koettu tunne on pakkaantunut kehoomme ja muistuttaa meitä: Älä vain yritä sitä! Kerromme olevamme surkeita liikunnassa, laulutaidottomia, mielikuvituksettomia, huonoja ruuan laittajia ja taitamattomia puheenpitäjiä. Nämä toteamukset ovat osa pinnallista tarinaamme, mutta sen lisäksi kulkee syvempi virtaus, jonka aiheet ovat kipeämpiä ja joiden vaikutus on luettavissa valinnoista, joita elämän varrella teemme. Emme välttämättä edes tiedosta pinnan alla olevia syitä vaan löydämme valinnoillemme niin sanotut järkiperustelut. 

On hyvä miettiä, mitä sallimme itsellemme ja minkä automaattisesti kiellämme? 

 

Valon pilkahduksia

Jos yksittäinen ikävältä tuntunut kokemus voi lamauttaa meidät, mietin, onko edes mahdollista onnistua ennen kuin on käsitellyt aiemman tapahtuman? Käsittelyllä tarkoitan kokemuksen aiheuttaman häpeän, surun, riittämättömyyden tai jonkin muun tunteen kokemista juuri sellaisena kuin se on. 

Kun omaa tarinaansa tai ainakin sen kaikenkattavuutta alkaa epäillä, on kuin valo pilkahtaisi jostain, jossa uskoi olevan tiivistä muuria. Se on salaperäinen mahdollisuus toisenlaisesta totuudesta. Vaihtoehto houkuttelee ja pelottaa, niin kuin muutos monesti tekee. 

Keinotekoisen, mutta niin aidolta tuntuvan kontrollin menetys, voi olla liikaa kerralla nieltäväksi. Jos olet tuntenut tuon valon pilkahduksen, haluat kuitenkin varmasti tietää lisää. Voit kysyä itseltäsi vaikkapa seuraavaa: Kuinka paljon ja missä määrin elämäsi on tässä ja nyt? Vastaus on tietysti, että täysin. Emme voi palata sekuntiakaan taaksepäin, emmekä hypätä hetkeäkään tulevaan, olemme aina juuri tässä. Entä kuinka paljon ja missä määrin ajatuksesi ovat tässä ja nyt? Se vaihteleekin sitten paljon. 

 

 

Katkos virrassa

Hetkessä elämisestä on kirjoitettu ja puhuttu kauan ja tuon tavoitteen ympärille on rakennettu monenlaisia tekniikoita, joilla jatkuva mielen sisäinen puhe, ajatusten virta, saadaan hiljenemään. 

En usko, että meidän kannattaisi tavoitella jotain, minkä voi saavuttaa vain meditoiden tai jonkin muun harjoituksen avulla. Harjoituksista voi kuitenkin olla paljon hyötyä alkuun pääsemisessä. Meidän on saatava maistaa läsnäolon ihanuutta, olemmehan ihmisiä ja elämme kokemuksien kautta. Jos läsnäoloa, irrottautumista oman tarinan luomista rajoitteista, saa pisara pisaralta lisättyä omaan arkeen, alkaa elämä tuntua erilaiselta. 

Haluan sanoa senkin, että läsnä olemisen tila ei tarkoita passiivisuutta. Tavallisena päivänä voi tehdä aivan tavallisia asioita ja kokea samalla rauhaa, joka ei vain ympäröi sinua vaan on sinussa. 

 

Miksi tavoitella muutosta

Mitä väliä sillä on, elääkö muistojen tai haaveiden kautta? Ei mitään, jos olet onnellinen ja sinulla on hyvä olla elämässäsi. 

Kukaan toinen ei voi kaataa ymmärrystä läsnäolon merkityksestä toisen tajuntaan. Se on koettava itse. Halua muutokseen syntyy kokemisen tasolla, ei ajattelun tasolla. Niin kauan kuin tarina itsestä on totuus, jonka mukaan elää, läsnä oleva hetki voi välähtää jonkin dramaattisen, yllättävän, liikuttavan tai muutoin näennäisen kontrollin ulottumattomissa olevan, tapahtuman tuoman kokemuksen kautta. Sellaisia voivat olla huippuhetket tai ne syvimmät syöverit, joihin elämä meitä joskus viskoo. Joskus voi ikään kuin havahtua unesta ja huomata jotain upeaa aivan arkisessa esineessä tai vaikkapa kukan kauneudessa. Hetkellinen pysähtyminen. Hetkellinen nyt-tila. 

Yhtäkkiä olenkin päästänyt irti ajatuksieni virtaan takertumisesta ja vain olen. Tuuli kuljettaa pilviä taivaalla ja samalla tavoin ajatukseni kulkevat jossain, mutta minä olen tässä. Koen hetken juuri sellaisena kuin se on. En lataa siihen odotuksia enkä väritä sitä menneiden tapahtumien muistoilla. Juuri silloin tarinani katoaa. Minuuteni on osa jotain, jolle ei ole sanoja. Kaikki on hyvin. 

Yleensä kiire, jokin mitä olin tekemässä tai minne olin menossa, katkaisee tämän yhteyden. ”Tarinani minun” on ehdittävä eikä hänellä ole aikaa olla läsnä. Se vasta onkin paradoksi. 

Ei siis oikeastaan ole väliä, ovatko ajatuksemme totta vai harhaa. Ne ovat joka tapauksessa vain ajatuksia. Jos kuitenkin kuvittelemme olevamme yhtä kuin ajatuksemme, niistä luopuminen tuntuu tietysti pelottavalta. Kuka siis pelkää? Kuka on se, joka ajattelee, olenko ajatukseni? Jos todella olisin ajatukseni, tarinani, en voisi kysyä tätä kysymystä itseltäni. 

 

Suosittelen osallistumaan Johannan webinaariin 9.12., jossa hän puhuu minä -kuvasta ja todellisesta itsestä. Webinaariin pääset ilmoittautumaan tästä linkistä: https://www.tietoisuusakatemia.com/pl/171462 

Close

50% Complete

Kaksi askelta vielä

Liittymällä Tietoisuusakatemia uutiskirjeen tilaajaksi saat sähköpostiisi viestin uusista postauksista sekä vinkkejä ja tarjouksia. 

Lämpimästi tervetuloa!